• СПА и Уелнес - Полезно

    СПА и Уелнес – общи понятия, дефиниращи помещения със съоръжения за релакс и терапии за тялото. Най-общо се разделят на няколко зони:

    Студена зона – зона с помещения и уреди, охлаждащи тялото – ледогенератори, “ледена стая”, използват се след употреба на сауни и парни кабини, за контрастиране на тепературата на тялото.

    Топли зони – зони с повишена температура, като сауна и парна кабина. Сауната е помещение, в което температурата е висока – 80-120 градуса по Целзий, с ниска влажност . Влажността може да се увеличава ръчно, чрез поливане на камъните на печката с вода. При парната баня тепературата е по-ниска – 40-60 градуса по Целзий, но влажността е 100% - постига се чрез подаване на водна пара, създавана от парогенератор, намиращ се в помещение в близост до парната баня. Съществуват всякакви разновидности на сауните и парните бани, например арома-сауна, хербал-сауна, римска баня, турска баня, като всяка от тях има нещо специфично.

    Зони за релакс – това са зони, с приятна температура, от порядъка на 35-37 градуса Целзий, в които са поставени шезлонги или ел.нагреваеми лежанки, за почивка и приятно прекарване на времето. Тенденциите са в увеличаване на размера на тези помещения, тъй като почивката е нещо, от което всички се нуждаем, и тази зона се натоварва чувствително.

    Хидромасажи – основното на тази зона е удоволствието на човешкото тяло от съприкосновението с вода. Дали ще са душове, дали ще са хидромасажни вани - всичко зависи от мястото и възможностите на помещението. Басейните също са важна част при балнеотерапиите – дават много възможности всичко да се обедини в едно.

Каталози

Каталог 2019

Свалете Adobe Reader